2014. február 14., péntek

Bálint-napi őrület

Február 14. A túlcsordult nyáladzások kontra az utálkodós posztok ideje a mai nap. Hogyan mondjam, hogy ne boruljon ki a teljes bunkóság kosaram. Minden évben kiakadok azokon akik, kiakadnak azokon akik megtartják (na ez egy szép mondat). Miért utálunk egy olyan napot, ami pont hogy a szeretetről szólhatna?


Divat utálni, ócsárolni egy olyan napot ami Amerikából eredeztethető. Már ez a kijelentés sem pontos, ott van nagyobb hagyománya, de nem onnan erednek, ha lenne annyi esze az embernek akkor utána nézne. A nőnap, ami onnan ered... (A Valentin-nap keresztény hagyomány, a Halloween kelta). Minden alkalomnak, minden eseménynek van egy világnapja. A nőnap, anyák napja, mindenszentek vagy halottak napja, sőt gyermeknap, pedagógusnap. Ezekkel az ünnepekkel hogy állunk? Leggyakoribb mondat: "Nem csak ezen az egy napon kell szeretni." Igaz, hogy nem ezeken a napokon kell csak kimutatni az érzelmeket, de illik legalább ezen a napon megemlékeznünk róluk. Nem is erről szól, a kötelező virág és ajándék vásárlásról, hanem valami bensőbb dologról, magunk dönthetjük el milyenné tesszük ezt a napot. Viszont nehezen tudom elképzelni, hogy egy boldog szerelmes párkapcsolatban mindig mindennel el van halmozva másik, hogy minden napjuk Valentin-nap, hogy a gyermekek mindig meglepik anyjukat valamivel, hogy unokaként az elhunyt nagymama/nagypapa sírját sűrűn látogatja-e. Így kellene lennie, de nem így van. Diszkriminatív ünnepek, valaki mindig ki van zárva belőle, a szinglik, a férfiak, az apukák. De ezért még nem kell utálni.

Számomra a  leginkább kiakasztó posztok:




Megnézném melyik városi suttyó állítana barátnőjének májusfát. Egyáltalán ismered a hagyományt? Olvass utána.




Hogy a viharba ne lenne meggazdagodási lehetőségük a virágárusoknak, az édesség gyártóknak satöbbi szolgáltatóknak, de nem csak ezen a napon, hanem bármelyiken. Ugyanitt felsorolhatnám a nőnapot, az anyák napját, a hallottak napját, de a névnap és a szülinap is erről szól. Mi másból élnének? Azért van az egész giccsparádé, mert te gyerekem lusta vagy már bármit is magad készíteni, vagy a rétre kimenni virágot szedni! Szerinted a dédnagyanyád honnan kapott virágot?

Ez egy olyan ünnep, ahol a férfi is elvárhat valamit. Egy nap amikor a nő is ad/adhat valamit magából a férfinak. Nem csak ezen a napon szeretem a vőlegényemet. Szeretem az év többi napján is. De ez a nap más, ez Szent Bálint-nap. A Valentin-nap is olyan ünnep amilyenné teszed, ha plüssgeciket veszel, annak annyi a tartalma is, de ha egy meghitt estét szervezel, na az az igazi. Megteheted ezt február 21.-én is, de meg teheted ma is...


Ui: az, hogy megosztom ezt másokkal egy közösségi oldalon még boldogabbá tesz, mert bosszanthatom azokat akik utálják eme eseményt. Muhahaha :)




Boldog Valentin-napot mindenkinek!
Göndörke