2014. június 21., szombat

Mi lapuljon a börönd mélyén

Forrás
Végre vakáció, végre elkezdődhet a nyár. Itt a kirándulások, pihenések, nyaralások időszaka. Előkerül az óriási bőrönd is. Okosan kell ruhát és minden mást összepakolni.

Én tipikusan az az ember vagyok, aki az egész ruhatárát magával viszi, ugyanakkor ott is ugyanazokat a kedvenc ruhákat veszem fel. Még a nyaralás alatt is problémám van mit mihez vegyek fel, és persze az maradt otthon, amire szükségem lenne. A kocsiban elfér jelszó mindig jó szöveg volt, mindaddig így gondoltam, amíg azt a bizonyos bőröndöt nem nekem kellett cipelnem. Ez a bizonyos esemény nem is volt olyan rég. A párizsi utazás előtt hónapokon keresztül azzal foglalkoztam, hogy mi a francot vigyek magammal, hogy ne szenvedjek hiányt, de nehéz se legyen. Jó példa és jó tapasztalat volt a párizsi utam. 
Íme, hogy mit tanultam:

Az arany szabály:
Lassan és megfontoltan pakolj, ha sietettnek csak idegbajos leszel, és tuti otthon hagyod a legfontosabb dolgokat. Évek óta az utolsó pillanatban pakolok, reggel még egy két dolog belepréselése a maradék kis zsebekbe. Így mindig otthon hagytam valamit. 
Minden utazásom előtt lejátszódik ez a jelenet: Bepakoltam mindent, átgondolom még egyszer, ami eszembe jut már gyömöszölöm is a táskámba. Áh végre kész vagyok, biztos, hogy nem hagytam ki semmit. Még büszke is vagyok magamra. Jön a kérdés: Anyu, mit fogok itthon hagyni??? Erre a kérdésre a drága édesanyám felsorol kapásból három olyan dolgot, amit biztosan kifelejtettem. Lehajtott fejjel bandukolok és szedem össze a kihagyott cuccokat. És ez minden egyes évben, minden alkalommal így történik. 
Ezért napokkal - esetemben hónapokkal - előtte készítsz listát és mindig tartsd magadnál, úgy is mindennap az utazáson kattog az agyad, mindig eszedbe jut majd valami amit még fel tudsz írni. Modern világunkban nem muszáj fecnire, hanem a telefonba is lehet jegyzetelni, így bárhol vagy betudod pötyögni ami eszedbe jut. Sőt a következő alkalommal már kéznél is van.

A "három táska" elve:
A szám ne ijesszen meg, igenis ennyi kell. Nem gondoltam hogy találok képet, de sikerült. Pontosan mutatja mekkora és milyen táskát viszek magammal egy egy hetes utazáskor. Ez az alapfelszereltség. Ezekbe kell mindent belevarázsolni.


Egy - jó -  nagy bőrönd. Mérete a nyaralás, de főleg cipelésének időtartama határozza meg. Az sem hátrány ha gurul, pörög, sőt a legjobb ha önjáró lenne. Cipőnek, ruhának bele kell férnie. Figyelem! A mennyiség a minőség romlásához vezethet. :)  Tehát ha el akarjuk kerülni a felesleges ruhák cipelését, a legjobb megoldás ha előre kitaláljátok és összepárosítjátok az outfiteket. A legjobb, ha még kombinálni is tudod őket, így még több a variáció és öltözködhetsz hangulatodhoz is. Úgyis tudod, hogy melyik kényelmes, mi áll jól. Ha nyaraláson akarsz felavatni egy régi, alig használt ruhát, sajnos hidd el nem fog menni. Két eset történhet vele: úgyis átöltözöl, vagy csak azért is felveszed, de mégsem érzed jól magad benne, ami a napodra/estédre is rányomja a bélyegét. Cipőnél szintén megfontoltan dönts. Nem lehet mindenféle cipőt magaddal vinni, válassz olyan színűt ami szinte mindenhez/a kiválasztott outfittekhez passzol, és persze nagyon kényelmeset. Papucsot és a törülközőt se hagyd otthon. Az utóbbiból kettő nagyot - egyet strandra és egyet a normál fürdéshez - meg egy kicsit szoktam magammal vinni. Egy magassarkút/csinosabb cipellőt és egy kis retikült azért csak belecsempészhetsz a bőröndbe, váratlan helyzetekben is jól jöhet. Színe ez is passzoljon az outfittekhez. Legjobb választás a testszínű/bézs árnyalatok, színben passzoló clutch, vagy más kis táskával nem fogsz mellé.  Kiegészítőket is hasonlóan válassz.
A közepes táska. Ha vállra akasztható pántja is van, akkor könnyebb a helyzet, nem foglalja a kezedet. Ebbe pakolok bele minden higiéniai, szépségápolási, dekorkozmetikai dolgot. Sok a holmi, kevés a hely. Erre a legjobb megoldás a kis kiszerelésű termékek. Drogériákban beszerezhetőek, vagy korábbi utazásokkor a hotelekből szorgosan gyűjtött fürdőszobai termékek. Kiszerelésükhöz képest nem olcsóak, hely spórolás miatt viszont jó szolgálatot tesznek, így mégis megéri. Sampon, balzsam, tusfürdő, hajbalzsam, hajlakk, fogkrém, dezodor, testápoló, arc/kézkrém. Ezek kiszerelése pont elég lesz a nyaralás alatt. Jó jöhet még a smink lemosó és körömlakk lemosó kendő is, ezek is kis helyet foglalnak, és nem kell vacakolni a tubussal és a vatta pamaccsal. Naptej, amiből a normál kiszerelést választom. Mivel kis helyet foglalnak így még elfér a mini hajsűtő vas, és hajszárító a diffúzorral együtt. Fésű, manikürkészlet, kis műanyag pohár - nem csak a fogmosáskor jöhet jól -, fülltisztító pálcika. Egészségügyi, és mentőcsomag is férjen bele. Sebtapasz, fájdalomcsillapító, kalcium az allergiás reakciókhoz. Nyaralás alatt nem viszem túlzásba sminkelést, kiló vakolat alatt a nagy melegben úgysem jó a bőrömnek. BB krém, szempillaspirál és szemhéjtus, és egy vidám színű ajakbalzsam elég is. Ezeket további kisebb táskába szortírozom, utazáskor könnyebb megtalálni amit keresek. 
Kézi táska. Ebben van minden érték, és fontos dolog, ami jó ha kéznél van utazás közben. Az okmányok, a költőpénz mellett legyen kéznél ásványvíz, füllhallgató, olvasni való, fényképező, 

Általánosan otthon hagyott dolgok.
Ezek azok, amiket naponta használsz, vagy tudod hogy fontos, mégis úgy gondolsz rájuk hogy biztosan elraktad, de mégsem. Magamból kifolyólag......
- Telefon töltő
- Fényképezőgép elemek/akkumulátor és töltőik
- Napszemüveg
- Zsebkendő
- Térkép/Gps
- Hajcsat

A legeslegfontosabb! Sose pakold robbanásig a táskákat, haza felé úgyis több holmival jössz, meg amúgy is még egyszer nem fogsz tudni ugyanúgy bepakolni.

Most is olyan érzésem van mintha kihagytam volna valamit......

Kellemes vakációt és nyaralást mindenkinek!!!
Göndörke