2014. november 19., szerda

Hármas szövetség

Forrás
Múlt. Jelen. Jövő. Életünk minden egyes pontjában, pillanatában benne van. Egyik a másikra hatással van. Felgyorsult világban gyors döntéseket kell hozni. Múlt árnyai, a jövő kiszámíthatatlansága folyamatos döntésekre kényszerít. Aggodalom, stressz, depresszió, mint valami mellékhatások a mindennapjainkban. Hol marad a jó?

Ha van időm gondolkodni, gyakran elveszek a múlt emlékeiben. Főleg a kellemetlen, fájó eseményekben. Tovább lépés helyett, újra és újra magyarázatot, a válaszokat keresem. Hiába tudom, hogy az már nem változtat a megtörtént eseményeken. Mégis foglalkoztat. Túl sokat foglalkoztat. Rágódok mi lehetett volna, mi az, aminek nem kellett volna, hogy megtörténjen. Lehettem volna kevésbé naív, kevésbé haragos. Lehettem volna szeretetteljesebb, önzetlenebb.
Célja: tanulj a hibádból! engedd el a múltat!

Ha van időm a jövő aggodalmaival foglalkozom. Ami még el sem jött, ami még be sem következett. Határidők, távoli események, teendők hosszú sora.  Aggódó vagy türelmetlen a várakozásom. A valódi cél is eltűnik olykor.  Nem a cél vezérel, hanem hogy már legyek túl rajta, jöjjön el az a bizonyos idő. Nem teszek semmit, halogatok. Várom, hogy majd más megoldja helyettem, majd lesz valahogy.
Célja: bizalommal tekints előre! tervezd a jövőt!

A jelen az, amire sosincs időm. Nem élem a jelen pillanatát. Nem örülök annak, ami éppen ott és akkor történik velem, hogy edzek, hogy a barátnőimmel cseverészek, hogy a párommal vagyok, hogy éppen kutyát sétáltatok. Hamarabb foglalkozok a jelen bosszantó dolgaival, mint az örömöt okozó pillanatokkal. Szinte át suhanok felettük, észre sem véve őket. Rányomva bélyegét az egész napomra.
Célja: éld meg a pillanatot! ismerd fel a jelent!

A múlton és a jövőn nincs hatalmunk, tenni csak is a jelenben lehet. A jelen döntései, amiket formálni tudunk. Természetes emberi törekvés, hogy döntésünk a lehető legjobb legyen. Napot, hónapot, életet befolyásoló döntések. Jó vagy rossz. A félelem hogy rossz döntést hozunk, az hogy félelemmel döntünk csak menekülés. Elkötelezni mindig sokkal egyszerűbb, mint magát a döntést meghozni. Magunk döntjük el, hogy hogyan kezeljük döntéseink utóéletét. Tanulunk-e hibáinkból, tapasztalatainkat felhasználva döntsünk egy újabb kérdésnél.

„A tegnap már történelem, a holnap még rejtelem, de a ma adomány. Becsüld a jelent, mert jót jelent.”