2013. július 5., péntek

Hogyan legyek önmagam?

Még a csapból is ez folyik! Micsoda elcsépelt szlogen, olykor már eleve nyomást érzünk ezek hallatán. Légy önmagad, törekedj az önmegvalósításra! Akkor vagy egyedi ha önmagad vagy! Hogyan legyünk 8 milliárd ember között egyedi?



Értjük azt hogy mire is hívja fel a figyelmet? Az ember nem tud elvonatkoztatni, mindig is számít hogy mit gondolnak róla mások. Legyen az idegen, barát vagy családtag. Mindig számít mások véleménye. Mindig van olyan valaki akire hallgatunk, vagy akinek megfelelni akarunk, vagy akiről koppintani akarunk. Szüleink, barátaink, példaképünk, egy irigyelt ismerős, valaki az utcáról. Sokaknak van példaképe, akire hasonlítani akar, akár külsőleg, akár személyiségben. De akkor már nem számítunk egyedinek, akkor már nem vagyunk önmagunk? Hiszem hogy alakíthatjuk ezeket a jegyeket a magunk formájára. Van néhány lépés ami, előre vihet minket. 

Hogyan legyek önmagam?


1. Magadnak sose hazudj! -bárkinek eljátszhatod magad, de magadat nem csapd be. Ha magadat is áltatod az jóra nem vezet, ezzel csalódást okozhatsz magadnak, ha valami nem sikerül.

2. Ne akarj olyan lenni, ami nem vagy! -ne alkalmazkodj, légy határozott, és fejezd ki magad. Ne hasonlíts másra, azért mert úgy érzed népszerűbb. Az már nem te vagy, és jön az önbecsapás érzése. Ha szerepet játszol azzal sincs semmi baj, ha magad irányítod, és nem a világ.

3. Vállald amit kimondasz! - ha valamiről meg van a véleményed és ha azt kimondod akkor vállald, és mindvégig tarts ki mellette, ne hagyd hogy más alakítsa a te véleményedet. De maradj a realitás talaján.

4. Tanulj a hibáidból, használd ki a tapasztalatodat. -ne ess újra meg újra ugyanabba a hibába, tanulj belőle, és állj másképp a dolgokhoz. Vedd észre hogy mi az, ami nem a jó útra vezet.

5. Lásd meg az élet apró örömeit! - lásd meg a mindennapok tündérmeséit! Igen is hiszem hogy mindennap egy új nap, ami új és jó dolgokat hozhat. Ha rohanunk és csak a rosszra koncentrálunk biztos, hogy nem vesszük észre.

6. A saját képességeidet hasznosítsd, ezáltal valósítsd meg önmagad! Azt csináld amit szeretsz és élvezed ha csinálod, a többi csak gyakorlás kérdése.

7. Ne helyezd magasabbra a mércét! - mint amire képes vagy, lépcsőzetesen érd el a célodat. 

8. Találd meg a stílusodat! - azt viseld amiben jól érzed magad, és ami előnyödre válik. Ne azt amit a divat diktál. Senki nem tökéletes, de meg lehet tanulni felhívni a figyelmet arra, ami tökéletes bennünk. Ezzel nő a kisugárzásunk.

9. Ne légy lusta! - megtenni azt, amitől jobban érzed magad. Kerüljön az akármennyi időbe is.

10. Ne félj segítséget kérni! - baráttól, barátnőtől, ismerőstől, családtagtól, ha egyedül érezed magad.


Érdekes olvasgatni a szakemberek tanácsát, számomra olyan fellengzősnek hat, de mégis iránymutatást adhatnak. Nem az igazi megoldást, azt magunknak kell megtalálni, hisz különbözőek vagyunk, és erre is kell törekednünk. Nem kell mindent egyszerre megvalósítani, lépésről-lépésre a magunk tempójában. A többi jön magától.

Egy jó kis verset találtam:

Bodosi György: Légy önmagad

Légy magad, légy önmagad! 
Küldöz a szó, hív a hang.

Légy magad, légy önmagad! 
Bátran bontsd ki szárnyadat.

Légy magad, légy önmagad! 
Tűzd ki, küzdd ki sorsodat.

Légy magad, légy önmagad! 
Se szebb díj, se nagyobb rang.

Légy magad, légy önmagad! 
Égj, lobogj, szórj lángokat.

Légy önmagad!


Egy kis mosoly mindenkinek a mai napra, ami mindennél fontosabb:
Légy mindig önmagad,
kivétel ha lehetsz Batman,
akkor legyél inkább mindig Batman.

Forrás