2015. február 26., csütörtök

Szívemben már tavasz van

Közeledik március, tavasz hűvös előhírnöke. Olyan ember vagyok aki nem morcoskodik az aktuális időjáráson. Felesleges idegeskedésnek tartom, tenni ellene úgysem tudok. Viszont ez a hét nem sokat segít a pozitív hozzáálláson, borongós, esős napok teljesen lehangolnak. Még jobban rám tör az életunalom, valamint a türelmetlenség, és mindennél jobban várom a valódi tavaszt.

A tavaszról, mint szóról két dolog jut eszembe. Első a nagytakarítás. Testünknek, lelkünknek, környezetünknek. Újjászületik a természet és vele mi magunk is. A másik szó a tulipán. Mi más hirdetné jobban, hogy eljött a tavasz, mint a virágok. Virágok az erdő alján, a kertben, a fákon.

Nagytakarítás a környezetünknek. Poros, kormos, zord tél a lakásban is nyomot hagy. Hiába takarítottunk ki karácsonyra, a tavaszi takarítás még is más. Ilyenkor minden zig-zug kipucolásra kerül, ekkor kerülnek a régen halogatott dolgok a helyükre. Legyen az egy kép a falra, egy dekoráció az asztalra, vagy a megjavított szekrényajtó. Jómagam nem szívlelem a nagytakarítást, de valahogy tavasz még belőlem is kihozza a házi tündért. Napsütésben, üvöltő zene mellett, táncra perdülve a partvissal, kinek ne lenne ezt jókedvvel csinálni. Ilyenkor nem csak felborulnak, de még helyet is cserélnek a helyiségek. Legjobb időszak a lomtalanításhoz is. Vegyünk leltárba a tavaszi/nyári ruhatárunkat. Minden évszak új ruhát hoz, amit jó lenne, ha eltudnánk rakni. Ezt szem előtt tartva nézzük át ruhásszekrényünket, és dobjuk ki, ajándékozzuk el azokat a darabokat amiket már tavaly sem hordtunk. Mert idén se fogod. Biztos. Egészen biztos.


Lelki nagytakarítás. Olyanok vagyunk mint a rügyek, melyek a simogató melegre és szikrázó fényre nyílnak ki. Lecsengtek a farsangi bálok, eljött a böjti időszak. Keresztényként is készülök a húsvétra. Lelkünknek szüksége van tisztulásra, a lelki megújulásra. Sokféle módja lehet, egyéntől függően. Lehet egy hosszú kellemes séta a napsütésben, relaxációs gyakorlatok, naplóírás, olvasás. A lényeg hogy engedjük ki a gőzt, tegyük le a régóta cipelt és felesleges terheket. Számomra a legjobb a futás, és a séta egybekötve. Úgy tervezem a futásaimat, hogy a kitűzött cél, legyen az időben, vagy távolságban mérve, a falucskám Mosoni-Duna partjára érjen a végére. Ott kifújom magam, nyújtok, majd leülök a padra és csak figyelek. Figyelem a természetet és összekapcsolódok vele. Nincs zaj, nincs nyüzsgés, csak csend és nyugalom.


Testünk nagytakarítása a méregtelenítés. Az ember sokkal nagyobb elánnal tud belevágni dolgokba. Az igazi fogadalmak helye és ideje, itt és most van. A tél alatt feléltük minden vitamintartalékunkat, ásványi anyagainkat, emellett rengeteg méreganyagot halmoztunk fel. Itt az ideje méregteleníteni. Elsősorban sok, több, még több folyadékkal. Nem lehet elégszer, és eléggé hangsúlyozni, hogy a víz fontos. Előző életemben kaktusz lehettem, egyszerűen nem kívánom a folyadékot, sem a vizet, sem semmilyent. Elvagyok egy-két poharacska vízzel (ízesített ásványvíz), meg a napi leves mennyiséggel. Ritkán érzem magam szomjasnak. Az utóbbi pár hónapban vettem elő azt a technikát, ami eddig beválni látszik, és amivel legalább minimális mennyiséget megiszom. Mindenhol fél literes poharam van, a munkahelyen, és otthon is. Bárhol ahol eszem, a poharat teletöltöm, így legalább a háromszori étkezésnél elfogy 1,5 liter víz, vagy valamilyen folyadék. Emellett az íróasztalon mindig van egy 7 decis üveg szintén teletöltve, amibe akarva akaratlanul beleiszogatok. Így sikerül a napi 2-2,5 liter folyadék megivása. Edzéskor megfejelem plusz 1 liter vízzel, vagy többel, ahogy jön. Ételek terén is jó egy kis méregtelenítést végrehajtani. Böjti időszakra való tekintettel péntekenként elhagyom a húsfogyasztás. De ekkor bevetem a jól megszokott csodafogyit is. Két hetes diéta, rávesz hogy nagyobb mennyiségben egyek zöldséget, és kevesebb szénhidrátot. Amiből úgyis túltengett az elmúlt időszak. Nyáron sokkal jobban szeretem ezt a diétázást csinálni, mert akkor a saját kertből, vagy éppen a piacról valódi és egészséges zöldségeket lehet beszerezni. De mégis csak itt tavasz, és versenyre is készülök, így jövő héten hamarosan kezdődik is az én méregtelenítésem.
Forrás
Még messze a virágba borulás ideje, igyekszem virágokkal körbe venni magam. Minden virágnál szebbnek tartom a tavaszi virágokat. Kezdve a hóvirággal, tulipán, magnólia, és így tovább. Oh a csodás tulipán, nála szebb virág nincs is a földön. A tulipán ősi női jelkép, a magyar népi szimbólumtár egyik legjellegzetesebb virága. Ez az erős virág a multikulturális társadalom igazi jelképe – megtestesíti a társadalom különböző szegmensei közti kapcsolatot és megbékélést. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket, a szerelmet mutatja. Ezenkívül a ragaszkodást, az elmélkedést és az imát is szimbolizálja. (Forrás) Vagyis engem. Ennél engem jellemzőbb virágot nem is találhatnék. Egyszer valaha az életemben szeretnék eljutni Hollandiába és végig szaladni a tulipánföldeken, magamba szívva a tavasz illatát.

Forrás
Forrás
Gyakran szobám díszei ebben az időszakban. És természetesen fotózni is nagyon szeretem őket. Ezzel kívánok mindenkinek nagyon szép tavaszvárást!