2015. április 29., szerda

Örvendezz!

2015.04.26. Jubilate vasárnapja. Az örülő, örvendező ember vasárnapja.

Fura egy időszakot élek meg mostanában. A hangulatom, a kedvem napjában hullámvölgyeket jár. Kitörő öröm, vagy vigasztalhatatlan rosszkedv. Az utóbbi gyakrabban tör elő. Érzem, hogy telepszik rám az életuntság mint valami sötét lepel, ami alól ki sem látok. Felváltva gyötör testi vagy lelki nyavalya. Telnek a hetek tettek nélkül, érzem hogy lehúz a nagy semmi. Aludni és a semmit csinálni van kedvem. Az Isten, a sors - ki, hogy hívja - mindig megadja azt a sugallatot ami felemel. Ez volt az elmúlt vasárnap.

Folyton elkalandoztam, nem figyeltem a prédikációra. Újfent kattogott az agyam, hogy milyen sok dolgom lesz az elkövetkező héten, mennyi elintézendő feladat, munka. Ott a templompadban sakkoztam az agyamban a feladatokkal, mit miután, hogyan és miképp, és előre sajnáltam magam. Kis túlzással, de mintha fejbe kólintottak volna, hogy figyeljek amiről éppen előttem szónokolnak. "Örülj az életnek."

Túlzott feladatokkal, és nehézségekkel teli az emberi élet. Túlpörgetjük az életünket, mintha az elvárná, hogy vegyük fel a iramot. Minket is ér veszteség, szomorúság, sőt nem is értjük a miérteket. Nehéz ekkor örvendezni, megtalálni a jót. Lelki, testi, anyagi gondok gyötrik a ma emberét. Kizsigereli saját szervezetét, saját környezetét. Egészsége árán is inkább dolgozik. Szakadatlan elégedetlenség, panaszkodás veszi körül. A világ is tele van szomorúsággal, betegséggel, ínséggel. Ez a világ nem olyan mint a Paradicsom, nem tűnik olyannak, mint amilyennek teremtették. Nehéz a rosszban vigasztalást találni, nehéz örvendezni. Az élet inkább kilátástalan, sivár, mint örvendezésre méltó.

A vasárnap testünk és lelkünk pihenőnapja. Használjuk ezt ki. Testi-lelki megnyugvásra szükségünk van, bárki bármit mond. Senki sem terminátor, még én sem. Ez az a nap amikor meg kell állni, nem gondolkodni, csak pihenni, csendet teremteni magunkban és magunk körül. Megtalálni a helyünket a világban. Megtalálni önmagunkat a zűrzavarban. Örülni a jónak.
Forrás
Olyan ember vagyok, aki felett ha összecsapnak a hullámok, akkor is megpróbál valami pozitívba kapaszkodni, mert másképp nem lehet. A jobb élet reménye ez. A mindennapok apró boldogságai azok, aminek örülnünk kell. Mindig van okunk az örvendezésre. Kicsire, nagyra, még akkor is ha az élet terhes, és nehéz. Örülj a napsütésnek, a tavasznak. Örülj az esőnek is, hisz nélküle szivárvány sincs. Örülj, hogy létezel. Örülj annak, ami adva van az életedben. Örülj a lehetőségeknek. Örülj a rossznak, és annak is ami erődön felüli, mert minden a javadat szolgálja. Örülj, örvendezz és adj hálát. Köszönd meg amit kaptál és adj hálát azért amid van.

Hálát adok, hogy ma is felébredtem, hogy ma is tevékenykedhetek, hogy ma is történhet velem valami jó.

(míg valami csattanós befejezésen agyaltam, ez a vers került elém, és nem is kell ehhez több mondanivaló.)

Rajki Miklós: Bíztató

Bíztatlak: Örülj!
Örülj a világnak,
Örülj a kinyíló virágnak,
Örülj a rikkantó madárnak!
A zöldlombos erdőnek, a viruló mezőnek.
Örülj a hasadó hajnalnak,
Éjben az égen ragyogó csillagnak!
A szép napra ébredő reggelnek,
A neked köszönő embernek,
S minden ártatlan gyermeknek.
Örülj a feléd küldött mosolynak,
A hozzád szóló szavaknak!
Örülj, ha egy ajtót neked kitárnak,
Ha valahol éppen tereád várnak!
Örülj, ha megfogják a kezedet,
Tanítsd meg örülni gyermeked!
Örülj és te is tárd ki szívedet!
Az öröm széppé teszi lelkedet és vidámmá kedvedet.
Örülj az ősznek, a tavasznak,
A fakadó rügyeknek, a lehulló lomboknak!
Nyáron a rekkenő melegnek,
Télen a hóval borított hegyeknek.
Örülj, ha jön egy zivatar,
Ha örülsz, akkor nem zavar.
Örülj a megkonduló harangnak,
A felröppenő sok - sok galambnak!
A felhangzó zenének!
Örülj minden csendes estének!
Örülj a farkát csóváló kutyának,
Örülj az egész világnak!
Hiszen annyi jó és szép van, aminek örülhetsz,
Örülj, ha valakivel törődhetsz!
Lásd meg mások örömét, örülj, ha bárkit öröm ér!
Örömöt adj minden kicsi örömért!
Az öröm az egy jó dolog,
akik örülni tudnak, azok boldogok.
Te is az lehetsz, ha akarod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése