2013. június 3., hétfő

Klisé vagy bölcsesség

Egy kis röpke bejegyzés mára. Sajnos vizsgaidőszak van, és próbálom tanulással kitölteni a maradék időmet. Viszont olvasóimat se hagyhatom az írásaim nélkül.

Közösségi oldalak, blogok ezrei szólnak az idézetekről. Lassan már mindenkinek a könyökén jönnek ki ezek a bölcsességek. Pláne hogy tizenévesek osztják ezrével naponta. Jómagam is negatív kritikával vélekedek a facebookon történő mindent megosztó, lájkgyűjtő, mindent kommentelő, nyáladzó, percenként állapotfrissítő emberekről. Megtalálunk itt önjelölt filozófust, a botcsinálta szakértőt, sokat megélt 15 évest, mindent megmondó és mindenkit kioktató okoskodót. Így vész el az értelem. A hírfolyamban egymásután jelennek meg ugyanazon képek, idézetek, stb. motiváló/demotiváló képek tömkelegét olvashatjuk. Nekem ez a kedvencem:



Nincs rosszabb dolog, mint a kontextusából kiszakított idézet. Nem szeretem ha egy idézetnek nincs forrása, könnyen hiteltelenné válik. Jóllehet, ha nem ismerjük a szerző életét, akkor se nagyon jelenthet többet. De felismerhetjük benne a saját életünket, saját tapasztalatainkat. Magamat se mondanám igazán bölcsnek, és nem is lennék képes nagy életbölcsességekre. Viszont az elmúlt korok emberei mégis csak tudhattak valamit. Róluk, általuk vagy velük kapcsolatban született idézetek mégis csak elgondolkodtatják az embereket. Olykor filmekben is találhatunk egy-egy jellegzetes, számunkra akár sokat mondó mondatokat. Mindezek mellett jómagam szeretem az idézeteket, bölcseleteket. Megindít. Akár egy mondatban összegezni tudom az érzelmeimet. Olykor megnyugvást, vagy irány mutatást ad a lelkemnek.

Ezek az én kedvenceim: 

- Az idézet hosszú tapasztalatokon alapuló rövid mondat. :)

- "A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.A sport a test útján nyitja meg a lelket." (Szent-Györgyi Albert)

- A tegnap már történelem, a holnap még rejtelem, de a ma adomány. Becsüld a jelent, mert jót jelent. (Kung Fu Panda)

- Az életben nem lehetünk meg kompromisszumok nélkül. Alkalmazkodnunk kell másokhoz is. De nem szabad olyan kompromisszumokat kötni, amelyeket nem tudunk elviselni. (Popper Péter)

- Attól függetlenül, hogy milyen pályát választunk, ha felfedezzük, hogy minden legyőzött akadály voltaképpen egy következő akadályra készít fel, azon az úton haladunk, amely a sikerhez vezet. (Magyarosi Barna fordítása)

-“Aki mindenekfölött ragaszkodik, hogy az élet öröm, annak valóban öröm élni.” (Tatiosz)

- A kedves szavak nem kerülnek sokba, mégis sokat érnek. (Blaise Pascal)

- Visszafogni magad, amikor bánt valami, és nem hisztériázni, amikor fáj - ilyen a tökéletes nő.(Coco Chanel) 

- A család is olyan valami az életben, ami becses… Olaj az élet lámpásában (Gárdonyi Géza)

- Nem kell egyedül élned a világban, ott van a testvéreid. (Albert Schweitzer)

- Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni! (Coco Chanel)

- A jó és a rossz örök harcban állnak érted. Ha azonban átadod magadat Istennek, Szent Lelke által, Ő győzi le benned a rosszat a szívedben lakó jó erejével. (Simon András)


Szép napot mindenkinek!