2015. január 22., csütörtök

Ösztönző sorok

Forrás
"Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig. Nos a fürdés sem… Ezért kell naponta megmártózni benne!" - Zig Ziglar


Minden mozzanatunk, döntéseink eredménye mind a motivációból fakad. Reggeli ébredés, munkába indulás, szórakoztató vagy kevésbé szórakoztató feladataink elvégzése. Mit érne motiváció nélkül az életünk? Akiben nincsen, nem szárnyal, csak földhöz ragadt. Inkább marad a földön mert az egyszerűbb, ahhoz nem kell erőfeszítés, nem kell tenni semmit. A tudatlanság, céltalanság könnyű és ingyen van. Saját magunkat korlátoljuk. Mindezt azért, mert sokkal nagyobb a félelem a bukástól, mint a siker iránti vágy. Az ember hajlamos letérni az útról, észre sem véve. És ha már elhagyta, inkáb vissza se tér, mert az neki nem megy.


 Forrás
Forrás

Mi a motiváció? Álmaink, kívánságaink, céljaink. A motiváció életünk mozgató rugója, igazi hatalom. Időt és energiát igényel. Szándék, hogy megmutassuk képesek vagyunk egy probléma megoldására, egy cél elérésére. Ha kitűzzük ezeket a célokat, máris elérhetőbbé válnak. Ha elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk elérni, mindjárt nem is tűnik oly távolinak. A cél eléréséig megtett út sokkal fontosabb, mint maga a cél. Ettől válik értékessé. Ez az ami tanít minket, fejleszti önbizalmunkat.
Fontos, hogy a motivációnk belülről fakadjon. Azért, mert magunk akarjuk elérni, nem pedig más kényszerít rá. A belső motiváció velünk született, mint egy fajta ösztön. Nem kényszerít, hanem késztet. Javít önbecsülésünkön, közérzetünkön. 

Mégis mindez felesleges, ha nem teszünk érte.  Tudomásul kell venni, hogy ennyi nem elég. Tudatosítani kell magunkban a változásra való hajlamot. Hiába olvasgatsz vagy gyűjtögeted lelkesen a motivációs olvasmányokat vagy idézeteket, ugyanúgy ülsz tovább a babérjaidon. Nem fog felállítani abból bizonyos fotelból, ez nem fog segíteni elérni a céljaidat. Igen ott kezdődik, hogy elhiszed magadról hogy képes vagy rá, de ha mégsem cselekszel, csak képmutató vagy. Becsapva önmagadat.

Sokáig tartott nekem ez az út, ahova most értem. Még mindig tart, van mit javítanom. De teszek érte. Mert tudom, hogy mi az amit akarok, és mi az ami nem akarok lenni.

Egyszerű: állj fel, és tegyél a céljaidért.